Leadership

Aj vám hrozí syndróm vyhorenia. Otestujte sa teraz

Nie, nezhoršili ste sa v práci. Prejavujú sa u vás bežné príznaky, ktorým čelia tisícky manažérov po celom svete.

Ešte pred nedávnom bolo všetko v poriadku. Patrili ste medzi optimistov s chuťou do práce, prinášali ste vynikajúce výsledky a v tíme ste si všetci rozumeli. Dnes máte skôr pocit, že vaša práca nemá zmysel. Každé ráno sa s vrčaním ledva postavíte z postele a podávate značne slabší výkon. Pochybujete o sebe.Pravdepodobne ste vyhoreli.

Ako vzniká syndróm vyhorenia

Jeho nástup je veľmi nenápadný a začína sa potenciálne v každom novom zamestnaní alebo pozícii. Prvý krok je nadšenie, kedy ste schopní pre novú prácu všeličo obetovať, začnete zabúdať na ​​záľuby, koníčky či rodinné záležitosti.

Potom si uvedomíte, čo všetko kvôli práci zanedbávate a pokúsite sa stíhať všetko naraz. Ocitnete sa vo fáze stagnácie alebo frustrácie. Dostaví sa stres, nedostatok spánku, nadmerná spotreba životnej energie.

Ak druhá fáza trvá príliš dlho – niekomu stačí mesiac, pre iného je to rok - rozmýšľate, či má vaša práca vôbec zmysel. Prichádza apatia. Pracujete zo zvyku, len pre peniaze a kvalita alebo výkonnosť klesajú.

Vtedy hovoríme o vyhorení, alebo burnout - psychickom stave, ktorý je zvyčajne spájaný s pracovným výkonom a prejavuje sa hlavne stresom a fyzickým, psychickým aj emočným vyčerpaním. Typickým príznakom je práve pocit, že vaša práca nemá zmysel. Ďalšie časté symptómy sú letargia, chronická únava a pocit zbytočnosti.

Ak sa táto choroba z povolania dlhodobo necháva bez pozornosti, môže mať negatívne následky na zdravie, osobný aj rodinný život. Preto je dôležité ju včas spozorovať. S naším krátkym testom pomerne ľahko odhalíte začínajúce vyhorenie sami na sebe:

Otestujte sa na symptómy vyhorenia

Prečítajte si nasledujúce vyjadrenia a čo najúprimnejšie si zhodnoťte, či platia vo vašom prípade:

  • Často cítim únavu, nezaujímam sa o nové veci

  • Neteší ma práca, ktorá mi bola predtým príjemná

  • Často sa nudím alebo cítim nervozitu úplne bez príčiny

  • Práca mi narúša osobný život

  • Musím sa nútiť do bežných činností

  • V poslednej dobe fajčím alebo pijem alkohol viac než obvykle

  • Upokojujem sa tabletkami počas dňa alebo pred spaním

Ak ste sa našli aspoň v dvoch vyjadreniach, mali by ste hrozbu burnoutu brať vážne.

Ako sa dá vyhnúť vyhoreniu?

"Cieľom boja s vyhorením je zbaviť sa starých a zlých návykov a namiesto nich si osvojiť nové a správne. Zároveň je potrebné zmeniť spôsob myslenia – objaviť spôsob, akým robíte veci aj dôvod, prečo ich robíte a nachádzať tie, ktoré nerobíte." – Myron D. Rush

Nikdy nie je neskoro začať pracovať na svojom zdraví. Skúste si najprv usporiadať časový plán, zahrňte doň dostatok oddychu a voľnočasových aktivít.

Udržiavajte dobré vzťahy s rodinou, priateľmi, kolegami aj so susedmi.

Dbajte na zdravú výživu plnú na minerály, vitamíny, vlákninu a dodržiavajte pitný režim. Skúste nájsť vhodnú pohybovú aktivitu, ktorá vás bude baviť a dokážete ju vtesnať do harmonogramu.

Odmieňajte sa za prácu, potešte sa maličkosťami a dovoľte emóciám vyplávať na povrch. Psychológovia to nazývajú – uvoľniť v sebe skryté dieťa. 

Zvážte zmenu pozície, tímu alebo si odoberte časť povinností. Inovatívne spoločnosti pre svojich zamestnancov dokonca zabezpečujú spoločenské akcie, relaxačné aktivity či rozvojové semináre, ktoré vám pomôžu nástrahy vyhorenia prekonať.

Napokon, ak cítite, že sami túto výzvu nezvládnete, nemajte strach osloviť odborníkov. Budete jeden zo stoviek prípadov, ktoré riešia na dennej báze. Je to to isté, akoby ste šli k zubárovi s boľavou stoličkou.

Ivana Dolinská

HR konzultant