Leadership

E-learning je dôležitou súčasťou v procese vzdelávania, ale nemôže ho nahradiť

Keď z učenia vezmete fyzický kontakt, celkom stratí zmysel.

Čo spravíte ako prvé, keď sa ráno zobudíte? 58 % ľudí si pozrie svoj smartfón. Do hodiny od prebudenia tak spraví až 89 % sveta. Naše inteligentné telefóny či tablety využívame na kontrolu aktuálnych správ, počasia, situácie na cestách či komunikáciu s priateľmi a rodinou. Dokonca aj na zábavu.

Informačné technológie zmenili povahu našich každodenných činností, ovplyvnili zabehnuté aktivity, a vytvorili celkom nové. Taktiež uľahčili dostupnosť informácií. Často sa preto označujeme za vedomostnú spoločnosť. Určite aj vy radšej siahnete po mobile, než by ste lovili v spomienkach na učivo.

A práve vzdelávanie dostáva vďaka rozvoju IKT úžasné nové možnosti. Keď som sa rozprával s kolegami v rámci Slovenska, ale aj v zahraničí, zo začiatku s nadšením vítali e-learning. Hovorili o prelomovej, pokrokovej forme učenia, ktorá ľuďom na oboch stranách vzdelávacieho procesu ušetrí veľa času.

Na konferenciách sme vtipkovali, že onedlho budeme workshopy viesť na diaľku a fyzicky bude v miestnosti prítomný len konzultant alebo tréner. Namiesto účastníkov budú výklad počúvať obrazovky ako vo filme Demolition Man so Sylvestrom Stallonem.

Našťastie, tieto predstavy sú zatiaľ iba obsahom žartov a sci-fi filmov. Skutočné vzdelávanie totiž nemôže fungovať bez ľudského kontaktu.

Vzdelávanie by bez fyzického kontaktu stratilo zmysel

Učenie je ovplyvnené mnohými faktormi. Medzi nimi najmä pozornosťou, motiváciou, intelektuálnymi schopnosťami, ale aj emóciami, predošlými vedomosťami a očakávaniami účastníkov programu. Tomuto všetkému vie dobrý tréner  prispôsobiť štýl učenia a interaktívne reagovať na ďalšie okolnosti, ktoré sa vyskytnú neskôr.

Človek je spoločenský tvor, preto máme radi osobnú interakciu, chceme sa navzájom vidieť, podať si ruku a promptne reagovať na pripomienku od iného účastníka. Naživo si môžeme zavtipkovať alebo naopak, viesť plodnú diskusiu s trénerom aj s ostatnými, ktorá nás posunie vpred.

Preto ľudia prirodzene uprednostňujú vzdelávanie tvárou tvár, a preto má pre nich aj omnoho väčší prínos než pasívne sedenie pred obrazovkou, kedy sa majú informácie iba rýchlo naliať do hláv.

E-learning je spôsob ako celý proces uľahčiť

Moderné technológie teda nemôžu nahradiť fyzický kontakt, ale môžu nám výrazne pomôcť a uľahčiť celý proces. Ich úloha je najdôležitejšia v prípravnej a implementačnej fáze.

Počas príprav je úžasné spojiť sa s účastníkmi a dopredu si vysvetliť význam nadchádzajúcich aktivít, zladiť si vzájomne očakávania. Keď potom prídeme na skutočný tréning, začíname všetci s o čosi lepším základom a môžeme tak spoločný čas využiť efektívnejšie.

V rámci implementačnej fázy prebieha cez zdieľané internetové prostredie veľmi cenná diskusia o používaní získaných znalostí v praxi. Účastníci si vymieňajú nové skúsenosti, popisujú svoje úspechy aj chyby, aby sme sa z nich všetci mohli poučiť do budúcna. Na tomto poli veľmi dobre funguje aj realizácia tzv. webtestingu, kedy si každý účastník môže zmerať získané znalosti a samotný rozvoj tak naberie na vážnosti.

V oboch prípadoch nám technológie ušetrili čas aj peniaze a dokonca vytvorili možnosti, ktoré by sme v offline svete nedokázali získať. Sú skvelým doplnkom tej ťažiskovej, interaktívnej a fyzickej časti učenia. Preto je e-learning dôležitou súčasťou v procese vzdelávania avšak rozvojové aktivity tvárou tvár nedokáže zatiaľ plne nahradiť.

Marek Lovecký

Business Unit Manager