Leadership

Manažérske mýty, ktorým stále naivne veríme

Pristupujme k manažmentu inovatívne a nezostávajme verní zastaraným mýtom. Pomôžeme tak sebe aj svojim firmám.

Inovatívnosť nespočíva len v zavádzaní nových postupov, ale aj v odstraňovaní starých. Pripravili sme pre vás 5 najväčších mýtov, ktorým sa v manažmente ešte stále prikladá veľká váha a vysvetlíme vám, prečo by sa nemala.

1. Musím byť k dispozícii non-stop

Dobrý manažér musí byť pre ľudí vo svojom tíme podporou, motiváciou a lídrom. Keď vás žiadajú o pomoc, prejavujú vám dôveru, ktorú nemôžete sklamať. Práve preto je takým častým problémom manažérov tendencia pomáhať druhým aj na úkor svojho vlastného času.Nadčasy, práca z domu, práca počas obeda, či práca v noci vedú k syndrómu vyhorenia. Lenže vyhorený už nepomôžete nikomu a najmä nie sebe. Zbavte sa tohto nebezpečného zlozvyku. Vaši zamestnanci a kolegovia určite počkajú po obede, do rána alebo pokým si, jednoducho, nájdete čas.

2. Zamestnancom musím dať pocítiť každú chybu

Ak si neviete poriadok v tíme zariadiť inak, tak potom áno – musíte kričať, obviňovať a vyčítať. Dobrý manažér sa však snaží nájsť príčinu toho, prečo jeho ľudia nepracujú podľa jeho predstáv.Najdôležitejšie je začať od seba. Rozdelili ste prácu spravodlivo a správnym ľuďom? Vysvetlili ste zadania dostatočne jasne? Nechali ste na ne dostatok času? Až keď si prejdete tieto základné otázky, môžete hľadať príčinu u zamestnancov alebo dokonca v pracovnom prostredí.Nájsť zdroj problémov je efektívnejšie a omnoho zdravšie než výčitky. A keď už naozaj prídete do konfliktu, použite malý psychologický trik. Namiesto kriku rozprávajte tichšie, aby bol oponent nútený vás počúvať a potom uvidíte tie zázraky.

3. Musím byť vo všetkom najlepší

... inak by som stratil rešpekt zamestnancov.Omyl.Máte byť najlepší líder v tíme a máte dokonale rozumieť práci celého tímu. Nemáte ovládať najlepšie každú jednu schopnosť, ktorú majú vaši zamestnanci. Niekto je šikovnejší v telefonátoch, niekto v exceli a niekomu ide od ruky príprava mailingu.Dobrý manažér by mal práve tieto kvality svojich spolupracovníkov rozoznať a využiť ich na maximum. Inak sa môže ľahko stať, že spadne do najhoršieho mýtu zo všetkých:

4. Radšej si to spravím sám

Túto vetu si niektorí manažéri odovzdávajú z pokolenia na pokolenie ako „vzácnu relikviu“, ale v efektívnom tíme nemá čo hľadať. Keď si nadriadení berú zadania, možno to vyzerá ako pomoc, ale je to pravý opak. Zamestnanci sa cítia podceňovaní, takže klesá ich motivácia aj spokojnosť a navyše, líder márni svoj čas, ktorý by mal využiť inak. Nerobte túto chybu.Delegovanie je esenciálnou podmienkou efektívnej práce v tíme. Povinnosti, ktoré zadávate svojim zamestnancom, viete zvládnuť rýchlejšie a lepšie. Preto ste líder. A práve preto tieto zadania už len koučujete. Robte si svoju prácu a nechajte zamestnancov robiť si tú svoju.

5. Keď nemám výsledky, som zbytočný

Úlohou manažéra je bezpochyby doviesť firmu k stanovenému cieľu. Pri jeho nasledovaní je bežná prax zaviesť individuálne plány výkonnosti a  porovnávať ich s realitou. Preto sa manažéri zvyknú starať viac o to, či im sedia čísla než o reálne napĺňanie najvyššieho cieľa.Nenechajte sa zavaliť počítaním percent, pretože vám nezostane priestor na prácu. Venujte sa svojim ľuďom a svojim povinnostiam a ciele naplníte ľavou zadnou.

Dobrý manažér sa musí neustále vzdelávať a rozvíjať svoj potenciál. Zapudenie starých mýtov je dôležitý krok. Ak sa chcete posunúť ešte ďalej, radi vám v tom pomôžeme na našom tréningu Management University. Naučíme vás kvalitne riadiť svojich ľudí a svoj tím na základe moderných princípov manažérstva.

Podrobný rozpis tréningu aj prihlášku nájdete tu.

Monika Šáleková

Marketing & Office manager