Leadership

Nebojujte o prežitie. Vaša firma si zaslúži niečo viac

Keď sa človek ocitne v zložitej situácii v prírode, potrebuje riešiť tri základné potreby. Tieto oblasti sa veľmi nelíšia od prežitia firmy na neúprosnom trhu. Keď ste uprostred biznis džungle a číha na vás konkurencia, musíte vedieť, ako prežiť.

Naučte sa prežiť

Voda

Prvou oblasťou, ktorú potrebujete riešiť je voda. Bez vody človek dlho nevydrží. Diskutoval som s kolegom o tom, čo je jej paralela pre biznis. Napadli nám zdroje a z nich sú asi najzávažnejšími ľudia. Bez dobrých ľudí je pre firmu veľmi ťažké vôbec žiť. Ak, napríklad, chýbajú peniaze, ľudia ich môžu vytvoriť.

Preto sa dnes toľko hovorí o Employer Brandingu či Employee Experience.

Teplo

Druhá podmienka prežitia je optimálna teplota – preto sa bránime pred jej prílišným zvýšením či znížením, podľa vonkajších podmienok. V horúčave hľadáme tieň a v zime zase teplo, napríklad, oheň.

Na kurze prežitia sa dá naučiť, ako rozložiť oheň takmer z ničoho, a tiež ako sa chrániť pred veľkým teplom a dehydratáciou, aj ako zostať v suchu. Ak si dokážeme zabezpečiť vhodné podmienky, máme šancu sa nie len dobre vyspať, ale celkovo prekonať náročnú situáciu.

Vo firme to môžeme prirovnať k fungujúcim procesom, jasným cieľom či spolupráci medzi zamestnancami.

Jedlo

Človek vydrží bez jedla dlho, ale pohybuje sa na hranici prežitia. Navyše je stále hladný. Ak chceme prežiť, potrebujeme prísun energie.

Pre firmu sú energiou nápady, inovácia.

Keď ste si, teda firme, zabezpečili základné podmienky pre život, naučte sa do budúcnosti vyhnúť ohrozujúcim situáciám.

Nevystavujte život firmy riziku

Existuje viacero teórií, ako ochrániť firmu pred úpadkom. Naša obľúbená zásada hovorí, že situáciám, v ktorých musíme prežiť, sa máme vyhnúť alebo sa na ne pripraviť. Vo firme to znamená, že sa jej pravidelne venujeme, riadime ju a tým sa usilujeme eliminovať všetky známe riziká.

Druhá zásada tvrdí, že všetko robíme tak, aby sme ušetrili energiu. Veľa spíme, regenerujeme sa, dopĺňame stravu. Firmu môžeme šetriť alebo nechať dobíjať systémom a jasnou stratégiou s dobrou firemnou kultúrou. S ľuďmi, ktorí sú správne nastavení, prekonáme aj ťažké situácie lepšie.

Otázne však je, či sa s tým uspokojíte. Stačí vám, že firma len prežíva? Ak patríte do skupiny biznismanov, s ktorými pracujeme, predpokladám, že nestačí. Spravidla chceme viac.

Kŕmna zmes pre biznis sú inovácie a nápady. Vtedy sa dostávame od „prežitia“ k dlhodobému fungovaniu. A keď ste si istí, že sú všetky sily v rovnováhe, začnite sa pripravovať na útok. Buďte silní a vezmite si viac.

Dosiahnite viac

Ako teda inovovať? Celé to začína presviedčaním okolia, že pracovať na inováciách popri operatíve je dôležité. Predsa len, bez motivácie nie je pohyb a hovorí sa, že operatíva hovorí o dnešku a inovácie o zajtrajšku.

Pred niekoľkými rokmi ma zaujal výrok bývalého CEO General Electric J. R. Immelta, ktorý chcel realizovať nárast tržieb na 50 % cez inovácie. V danom čase sa v tomto geografickom priestore o inováciách ešte veľmi nehovorilo, preto ma to zaujalo.

Poviete si - ten si to môže dovoliť, ale čo malé firmy? Našťastie, inovácie fungujú aj v malých firmách či dokonca vo firmách bez výroby. Inovovať môžete všeličo, napr. aj spôsob, ako niektoré veci robíte, či ako pristupujete k ľuďom vo firme. Nemusí to by len výrobok, či služba. Inovácie je vlastne každá pozitívna zmena, ktorá prináša skokovú a trvalú hodnotu zákazníkom, akcionárom alebo partnerom.

Klasické, príp. operatívne procesy majú vytvoriť peniaze pre inovácie, inovácie majú vytvárať peniaze pre bežný chod firmy a zisk.

Keď sme o inováciách presvedčili manažment firmy, tak môžeme začať s implementáciou - včlenenia inovácie do stratégie. Môžeme vytvoriť oddelenie inovácie alebo stačí malý inovačný tím. Ako sme spomenuli na začiatku pri prežití, ľudia sú kľúčoví! Platí to aj v tomto prípade.

Na inovácie potrebujeme rôznorodé osobnosti v tíme, dôležitá je tiež kreativita a talent manažment. Tiež si potrebujeme alokovať čas tak, aby sa inovácie dostali do bežných manažérskych aktivít. Napríklad sa pravidelne venovať hľadaniu konceptu ježka popísaného Jimom Collinsom, v knihe Z dobrého skvelé.

Z môjho pohľadu vyššia forma inovácií, teda otvorené inovácie, rúcajú zaužívané postupy. Môžete nápady kupovať, predávať, mať partnera či dokonca spolupracovať s konkurenciou. Ide o prepojenie interného a externého prostredia firmy. Aby ste sa dostali až na túto úroveň, potrebujete vedome skenovať vlastnú spoločnosť aj trh či diskusie o nových veciach, ktoré vyústia do inovatívnych biznis myšlienok. Následne prídu rozhodnutia, do ktorých myšlienok sa máme naozaj pustiť. Z toho vzíde projekt, za ním pilot a ďalej to už poznáme.

Dôležité je rozhodnúť sa - chcete prežívať, alebo očakávate od firmy viac? Spomeňte si, ako ste s podnikaním začínali – kde sú tie pocity teraz? Ak chcete prežiť, potrebujete vyriešiť základné problémy. Ak chcete naozaj žiť, zabezpečte si prísun energie – tá je podľa mojich skúseností ukrytá v nápadoch a inováciách.

Odporúčame vám nasledovať druhú možnosť, pretože podobne ako človek, ani firma nie je zdravá, ak ledva prežíva. V Libelliuse však nesúdime firmy podľa štádia, v ktorom potrebujú pomôcť. Radi váš biznis ozdravíme v oboch prípadoch.

Róbert Rybár

Senior biznis konzultant