Leadership

Nie a sila tohto slova

Nie. Sila tohto slova môže zmeniť váš profesionálny život od základov

Ale nebude to ani také ľahké, ani banálne, ako sa na prvý pohľad zdá.

Vychádzate v ústrety svojim kolegom. Pomáhate priateľom a rodine. Keď sa vás nadriadený spýta, či môžete spraviť niečo navyše – čo odpoviete?

ÁNO

Učili nás to v škole aj v práci, sme k tomu vedení prakticky celý život. Podľa zaužívaných pravidiel povie dobrý zamestnanec „áno“ a nové zadanie vtesná do aj tak plného rozvrhu. Dokonca aj celosvetovo úspešní ľudia presadzujú áno-prístup, čím motivujú ďalších cieľavedomých ľudí, aby ich nasledovali:

„Ak vám niekto ponúkne skvelú príležitosť a vy si nie ste istí, či ju zvládnete, odpovedzte - Áno. Potom sa naučte, ako sa to robí.“ – Richard Branson

Napokon, pomáhať je pre ľudí prirodzené. Všetci chceme byť milí na kolegov, priateľov a obzvlášť na rodinu. Udržiavať s nimi vzťahy si niekedy vyžaduje obetu vlastného voľného času.

Veľmi cynicky môžeme predpokladať, že niektorí ľudia si naberú na plecia viac aj preto, aby mohli neskôr recipročne požiadať o láskavosť zase oni.

Nanešťastie, každý z nás má iba 24 hodín denne  a sedem dní v týždni. Rozložiť ich medzi vlastnú prácu, ad hoc zadania a nezištnú pomoc je niekedy nad ľudské sily. A tak vaša produktivita klesá. V niečom musíme jednoznačne ustúpiť. Splniť sľub je však otázkou cti, takže automaticky ustupuje vaša bežná práca, váš voľný čas, v najhoršom prípade aj spánok a zdravie.


NIE

Tri písmená. Povedať nie je v niektorých situáciách vaše právo. Ale sklamať niekoho, kto potrebuje vašu pomoc, je pre zdravo cítiaceho a empatického človeka veľmi náročná úloha. Napriek tomu je to jedna z najdôležitejších vecí, akú sa môžete v profesionálnom živote naučiť.

Povedať občas nie:

  • Vám pomáha zostať efektívny a nasledovať osobné ciele. 

  • Vám umožní vyhnúť sa nadbytočnému stresu. 

  • Dokazuje, že máte svoje hodnoty a zásady, ktorých sa nemienite vzdať. 

  • Je dôležitá súčasť work-life balance prístupu. 

  • Vás chráni pred potenciálnym zneužívaním vašej ochoty.

Samozrejme, aj nie môžete vyjadriť citlivo. Znížite tak negatívny dopad odmietnutia na váš vzťah s osobou v núdzi. Poradíme vám, ako na to.

Ako nie a ako áno

Najprv by ste sa mali vnútorne zmieriť s myšlienkou, že niekomu nepomôžete. Potom si predstavte, že sa vo vašom vzťahu nič nezmení. V tejto predstave pokračujte ďalej.

Naučte sa vážiť si svoj čas. Plnohodnotne pracovať je rovnako dôležité, ako plnohodnotne oddychovať. So syndrómom vyhorenia totiž nepomôžete  nikomu.

Nastavte si priority. Ak sa vám v uponáhľanom týždni predsa podarí vyčleniť si zopár voľných hodín, spýtajte sa samých seba, ako ich správne využiť. Spontánny výlet s rodinou by vám mohol vyčistiť hlavu.

Dôležité je tiež nezanedbávať svoje hobby. Ak pravidelne chodíte cvičiť, behávať alebo hrávať golf, zadanie navyše by vám nemalo ukrajovať čas z týchto aktivít. Vaša myseľ ich potrebuje rovnako ako vaše telo.

Trénujte. Teraz ste pripravení budovať si náročnú, no dôležitú schopnosť hovorenia nie. Žiadosti, ktoré neprejdú cez váš plný kalendár alebo cez hierarchiu priorít, skúste odmietnuť. Najprv odpovedzte, napríklad: „Premyslím si to“ alebo „Možno neskôr“ a získajte čas. Potom môžete prejsť do jemných negatívov, akými sú „Radšej by som sa venoval svojej práci“, „Nemyslím, že to teraz zvládnem“ či „Necítim sa na to“.

Neospravedlňujte sa. Hoci vám to podvedome príde na jazyk ako prvá vec, nemali by ste sa za odmietnutie pomoci ospravedlňovať. Máte právo na nie. A ak to dáte kolegom príjemne, no sebaisto najavo, sami to uznajú.

Možno ešte dôležitejšie je pravidlo nevymýšľajte si výhovorky. Ste pánom svojho času a ak niekomu nechcete pomôcť, už na to máte dostatočne dobrý dôvod. Nepotrebujete ďalší.

A nakoniec trénujte. Znova. Pretože ak ste doteraz vyznávali áno-prístup, bude pre vás každé nie predstavovať vnútorný boj. S každým ďalším však bude boj miernejší až napokon úplne zmizne.

Vďaka jednoduchému slovíčku si uvedomíte, že vaše vzťahy nestoja a nepadajú na jednej odpovedi. Možno sa niektoré stretnutia s priateľmi odložia o týždeň, možno tie opravy na chalupe urobíte až v lete. Cesta k úspechu v práci, biznise aj v súkromí je však podobná maratónu, nie šprintu.

Ale ak s nami nesúhlasíte, budeme veľmi radi za každý komentár na Facebooku či Linkedine. Stačí, ak nám napíšete NIE.

Monika Šáleková

Marketing & Office Manager