Leadership

Toto je váš nový recept na úspešný deň

Prvé myšlienky bezprostredne po prebudení ovplyvňujú celý váš deň. Poradíme vám, ako si ich nastaviť na úspech.

Čo Vám napadne ako prvé, keď sa ráno zobudíte? Tešíte sa do práce, alebo myslíte len na to, ako neviete vystáť svojho kolegu? Ak patríte do druhej skupiny, mali by ste niečo zmeniť.  Preto vám prinášame jednoduchý zoznam otázok, ktoré si môžete klásť počas ťažkého rána a len vďaka sile pozitívneho myslenia ho zmeniť na príjemné:

1. Na čo som v živote hrdý? Čo sa mi doposiaľ podarilo?

Ak sa vám v hlave nevynorí úplný zoznam, spomeňte si aspoň na jednu vec. Predstavte si ju do najmenších podrobností - čo najživšie, plnú farieb. A uvedomte si samého seba uprostred víťaznej situácie.  Ako sa cítite? Nechajte tento pocit pôsobiť aspoň pár minút. Na druhý deň si cvičenie zopakujte dvakrát. A postupne pridávajte po celý týždeň až budete mať úžasný, sebavedomý deň.

2. Za čo som vďačný?

Máme na mysli základné životné potreby ako posteľ, čistá voda, jedlo, práca a tie najdôležitejšie súčasti života – zdravie, rodina, priatelia. Alebo jednoducho váš domáci miláčik.  Každý deň máte za čo byť vďačný. Skúste na svoj život nahliadnuť v globálnom meradle. Drvivá väčšina obyvateľov sveta žije v chudobe, nemá strechu nad hlavou, nemá si čo obliecť alebo čo jesť.  Vždy máte dôvod na úsmev, ktorí by vám veľa ľudí závidelo.

3. Čo je na mojej súčasnej situácii naozaj skvelé? 

Stačí jedna vec :-).

4. Poznám niekoho, kto šíri pozitívnu energiu?

Možno priateľa, kolegu alebo niekoho u vás doma. Držte sa blízko pri ňom a nasávajte jeho radosť. Vnímajte, ako sa cíti, na čo myslí a skúste si jeho postupy osvojiť. Podvedome sa budete cítiť lepšie.

5. Môžem dnes niekoho potešiť?

Alebo dôležitejšia otázka – ako môžem dnes niekoho potešiť? Niekedy stačí pochváliť jeho nové oblečenie, nový účes, ale pokojne aj pracovný výkon. Keď radosť rozdávate, veľká časť sa vám vráti späť.

6. Čo môžem dnes urobiť pre zlepšenie svojho života? 

Táto každodenná otázka Vás navedie správnym smerom. Hoci sme sa zhodli, že váš život je už teraz skvelý, pochopiteľne sa nechcete uspokojiť a možno práve nenaplnená túžba po niečom novom vás vnútorne ničí. Spravte si plán, čo chcete dosiahnuť a nasledujte kroky k jeho naplneniu. Dnes je totiž ten najlepší deň začať.

Každý úspech sa začína v hlave. Ak myslíte negatívne, odstrašíte ho. Nahraďte nepríjemné pocity krajšími a deň začnete nasmerovaní na vrchol.

Ivana Dolinská

HR konzultant