Leadership

Work - life balance

4 tipy ako pracovať naozaj len osem hodín denne

Pracovať ťažko už viete, teraz sa naučte pracovať zdravo.

Ste zapálení pre svoju firmu a pomáhate ju budovať 24/7 každý mesiac, kvartál po kvartáli. Nie ste v tom sami. Aj my sme si prežili niekoľko ťažkých rokov v strese a zmeškali sme nejednu rodinnú oslavu. Poučili sme sa. Ak ste zapálení príliš, môžete vyhorieť a všetka námaha vyjde nazmar.

Ten najzdravší prístup je nájsť harmóniu medzi pracovným a osobným životom. O work-life balance nájdete na internete množstvo rád a tipov. My vám ponúkame 4 tipy, ktoré sa nám osvedčili aj v praxi.

  1. Doprajte si kvalitný spánok

V dnešnej uponáhľanej dobe si ľudia zvykli spať menej, než skutočne potrebujú. Nemôžeme ísť predsa pokojne spať, keď ešte musíme dokončiť ponuku pre klienta, odpísať na dôležité emaily, pripraviť si podklady na zajtrajšie stretnutie.... Počas dňa nás pri práci neustále niečo vyrušuje - kolegovia, telefonáty SMSky, notifikácie zo sociálnych sietí. Je ťažké im odolať. Večer a v noci môžeme predsa nerušene pracovať a stihneme toho viac.

Následkom toho si pripadáme efektívnejší a vidia to aj kolegovia. Pomyslia si, že spať málo je znakom efektivity a sociálny tlak ich donúti fungovať rovnako. Všetci zopakujú rovnakú chybu.

Nedostatok spánku vedie k vnútornej nerovnováhe a stresu, ráno sa zobúdzate unavení a bez energie. Fyzické prejavy spánkovej deprivácie sú okrem únavy aj nechuť k jedlu, podráždenosť a spomalené reakcie. Vo výsledku ste teda výrazne menej efektívni, ako po kvalitnom spánku. Je dôležité, aby ste si uvedomili, že práca nesmie ohrozovať vaše zdravie. Fyzické ani psychické.

  1. Keď pracujete, nenechajte sa vyrušovať

Jeden z dôvodov neefektívnosti, ktorý vedie tiež k nedostatku spánku, je nesústredenosť. Štúdie ukazujú, že keď sa snažíme riešiť viac úloh naraz alebo nás počas práce niečo ustavične vyrušuje, produktivita klesá až o 40%. Je to vysoká daň za dobrý pocit z písania emailu počas porady alebo rozhovoru s kolegom pri vypĺňaní tabuľky. Nemyslíte?

Ak chcete pracovať menej, musíte odfiltrovať všetky nežiadúce vplyvy. Budete potrebovať pevnú vôľu, pretože nepozrieť si video so šteniatkom je niekedy tá najťažšia úloha dňa. Preto si všetky notifikácie zo sociálnych sietí, ktoré sa vám zobrazia na notebooku či smartfóne, stíšte. Pozrieť si ich môžete po práci. So sebadisciplínou vám, našťastie, pomôžu mnohé digitálne nástroje, ktoré dokážu nežiadúce stránky automaticky blokovať v stanovených časoch a dajú vám slobodu pri práci. Skúste napríklad Freedom alebo RescueTime.

Kolegov môžete zdvorilo odmietnuť a porozprávať sa s nimi pri obede či po práci. Na čítanie emailov a SMSiek si vyhraďte konkrétny čas - napríklad prvú polhodinu ráno, prvú polhodinu po obede a poslednú polhodinu pred odchodom. Práve ste si pomysleli, že keď niekto píše email alebo SMSku, potrebuje odpoveď okamžite. Zamyslite sa znova - dostávate vy odpovede na správy okamžite? Rovnako dokážu dve-tri hodinky počkať všetci vaši kolegovia či klienti. Ak je to naozaj súrne, zavolajú vám.

Sústreďte sa len na prácu a budete ju mať hotovú skôr.

  1. Nenoste si prácu domov

Najdôležitejšia zásada work-life balance je oddeliť prácu od osobného života. Všetko, čo vidíte okolo seba, tvorí asociácie vo vašom mozgu. Zošívačka, tlačiareň, telefón, kolieskové kreslo, sklenené dvere - kancelária - práca. Lampa, krb, závesy, gauč - obývačka - domov. Ak pracujete z domu, vašou kanceláriou by mala byť vždy tá istá miestnosť. Keď sa stratia hranice medzi kanceláriou a obývačkou, váš mozog si nedokáže oddýchnuť. A on potrebuje oddych.

V práci pracujte a snažte sa dokončiť všetky povinnosti do stavu, na ktorý môžete nadviazať nasledujúci deň. Doma si potom zaslúžene oddýchnite, užite si voľný čas a relaxujte. Ak vám to práca umožňuje vypnite si firemný mobil. Vypnite si emailové notifikácie a nepozerajte sa ani jedným očkom, či vám už odpísal ten potenciálny klient. On na vašu odpoveď do rána určite počká.

Prácu nechajte v práci, nájdite a vychutnajte si vnútorný pokoj.

  1. Rozhýbte svoje telo

Naše telo má určité fyziologické potreby, ktoré nemôže ignorovať. Rovnako ako jedlo či spánok je biologickou nutnosťou aj pravidelný pohyb. Podľa Mayo Clinic je však v cvičení uložený omnoho väčší potenciál, než budovanie svalovej hmoty:

Fyzická aktivita uvoľňuje do tela endorfíny - hormóny šťastia. Viac snáď ani nepotrebujete.

Keď sa sústredíte na pohyb, všetko ostatné úplne zmizne. Po dvoch šírkach v bazéne vám v hlave zostane len nádych a výdych, záber, kop. Žiadni klienti ani deadliny. Len sloboda.

Rozptyľuje psychické napätie, bojuje so stresom a zlepšuje spánok.

Čiže vám jednoznačne uľahčí cestu k work-life rovnováhe. Vybudujte si návyk zacvičiť si každý deň a pokojne môžete striedať rôzne formy. Keď nechcete míňať peniaze za posilňovne či plaváreň, môžete si zabehať alebo, pomôže aj päťminútová meditácia v tichej miestnosti.

Začnite s work-life balance prístupom už dnes. Budete spokojnejší aj efektívnejší a to je predsa dokonalý stav. Môžete začať s našimi postupmi a časom si nájdete svoje vlastné.

Držíme vám palce.

Lucia Račková

Marketing & Office manager