Zmena ako prilezitost
Zmena ako prilezitost
Leadership

Zmena ako príležitosť

Nedávno som mal možnosť realizovať 2-dňový workshop pre tím, ktorý plánuje prejsť zásadnou transformáciou svojho biznis modelu.

Najskôr sme sa venovali tomu, čo bude zmena pre tím znamenať a ako sa s ňou môže každý člen individuálne vnútorne vysporiadať. Druhý deň sme potom diskutovali a trénovali ako zmenu komunikovať klientom a ďalším zainteresovaným stranám.

4 learning lessons, ktoré by mohli byť užitočné aj pre vás:

  1. Zmena začína u nás: Ak chceme úspešne zvládnuť zmenu, musíme sa s ňou najskôr stotožniť sami. To znamená, že je dôležité venovať čas pochopeniu svojich emócií a nastavení mysle. Úspech začína vnútornou prácou – rozpoznaním vlastných limitujúcich presvedčení a vytvorením nových návykov, ktoré nás budú podporovať.


  2. Mentálny postoj je kľúčový: Zmena môže byť stresujúca, no namiesto boja proti nej si môžeme zvoliť prístup, že nám prinesie nové príležitosti. Otvorenosť, flexibilita a rastové myslenie sú nevyhnutné na to, aby sme dokázali vyťažiť maximum z nových situácií.


  3. Spôsob komunikácie má veľký vplyv: Väčšinou je lepšie vtiahnuť ostatných zainteresovaných PULL prístupom, aby si sami uvedomili výhody zmeny. Niekedy je namieste uviesť jasné a logické argumenty, ktoré druhú stranu presvedčia (PUSH). Vedieť, kedy použiť ktorý prístup, resp. ako ich vzájomne nakombinovať, je umenie, ktoré stojí za to rozvíjať.


  4. Zmena = Rast: Akokoľvek ťažká sa zmena môže zdať, je to zároveň príležitosť na osobný a profesionálny rast. Každá zmena nás učí niečo nové a posúva nás ďalej. Ako rezonovalo na workshope „zmena je neustály proces učenia sa, ktorý nám prinesie novú kvalitu a hodnotu, bez ohľadu na výsledok“.

Tento workshop bol pre mňa aj účastníkov skvelou pripomienkou, že aj tie najväčšie výzvy môžu byť príležitosťami, ak ich prijmeme s otvorenou mysľou a správnym prístupom.

Juraj Líška

Riaditeľ konzultačnej divízie