Leadership

Nespravte týchto 6 chýb pri riadení zmien vo firme

Zabezpečte si tak bezpečný štart do novej etapy života vašej firmy.

Zmenou neprechádzajú len organizácie, ale aj ľudia. Hladké dosiahnutie cieľa vo veľkej miere závisí od ich postojov, a preto si sprevádzanie vašich ľudí obdobím zmeny vyžaduje rovnako precíznu prípravu ako zmena samotná.Dnes sme sa zamerali na 6 najhorších chýb, ktoré podniky robia pri riadení zmien vo vzťahu k svojim zamestnancom. Ponúkame vám zároveň tipy, ako sa im vyhnúť.

Slabá príprava

Prvý krok je vždy najdôležitejší. A keďže zmena je súbor mnohých významných krokov, musíte ich príprave venovať obzvlášť veľkú pozornosť. Áno, vieme, že máte rozpracované dokumenty, podklady a manažment má svoje balíky úloh správne rozdelené. Na čo však často pri zmene zabúdame, sú ľudia. Ich príprava na nadchádzajúce obdobie je pre hladký priebeh úplne esenciálna.

Slabá informovanosť

Vaši zamestnanci potrebujú rozumieť dôvodom, ktoré firmu prinútili k zmene, aby ju mohli naplno podporiť. Rozprávajte sa s nimi o vplyvoch prostredia za stenami podniku. Potrebujú poznať svoje miesto v novom rozložení povinností a vidieť pozitíva vytýčených cieľov. Ukážte im svoju predstavu, zdieľajte s nimi svoj entuziazmus a presvedčenie.

Zľahčovanie pravdy v domnienke, že zamestnancov chránite

Keď príde realita, bude zrejmé, že ste nepovedali úplnú pravdu a vo vašom tíme vznikne nedôvera. Najmä v čase významných zmien potrebujete stopercentnú oddanosť a oporu vo svojich zamestnancoch, preto si nemôžete pochybnosti dovoliť. Voľte radšej čistú pravdu a ukážte, že aj nepríjemné okolnosti viete obrátiť na pozitívne vyhliadky.

Príliš formálna komunikácia

Obežníky a strohé maily sú skvelý informačný základ pre celé plénum. Okrem nich je však výsostne dôležité komunikovať aj individuálne v menších skupinách. Pri neformálnych príležitostiach, na teambuildingoch, mimo prostredia kancelárie.Riaďte sa výrokom Sue Swensonovej, predsedníčky americkej bezpečnostnej siete FirstNet:"Čo spravíte na chodbe, je omnoho mocnejšie než čokoľvek, čo poviete v zasadačke."

Ignorácia emócií

Častá chyba podnikov je, že berú zmenu len ako proces a neberú do úvahy jej emočný rozmer. Vaši ľudia môžu na zmenu reagovať veľmi odlišne na základe svojich pocitov a správny líder vie, ako emócie svojich kolegov zvládnuť.Na jednej strane budú odmietači. Venujte sa im, pomôžte im prejsť zmenou bez ujmy na pracovnom či osobnom živote. Možno to chvíľu potrvá, ale nakoniec sa vždy vyrovnajú s novou situáciou. Mali by ste sa však pripraviť na tieto emočné fázy:

Naopak, prijímači budú predstavovať oporu pre vás. Rozšíria v celom tíme pozitívnu atmosféru a nadšenie pre novú etapu. Preukážte im spokojnosť s ich prístupom. Ukážte im, že sú dôležitou súčasťou tejto zmeny aj celej organizácie.

Nedostatok času

Potreba zmeny väčšinou nepríde zo dňa na deň a aj keby prišla, vaša odpoveď nesmie byť unáhlená. Preto je v každom prípade najhoršia chyba, ak zmenu vykonávate v časovej tiesni. Venujte sa jej dlhodobo, premyslite si všetky aspekty vrátane tých emočných a myslite na svojich ľudí.Vyhnite sa aspoň tým najväčším chybám a vaša zmena prebehne hladšie.

Alebo sa pripravte plnohodnotne na všetko, čo vám môže prísť do cesty. Na našom tréningu Riadenie zmeny v organizácii vám naši konzultanti vysvetlia celý proces s rizikami aj výhodami a dajú vám konkrétne tipy, ako ho zvládnuť efektívne. Prihlásiť sa môžete už teraz

Monika Šáleková

Marketing & Office Manager